You are currently viewing Noe tilbehør som forenkler bakeprosessen

Noe tilbehør som forenkler bakeprosessen

Hevekurver

hevekurv

Jeg liker godt å bake brød hvor deigemnene er 750 gram. Da passer de perfekt i den runde hevekurven som er 16 cm i diameter, eller den ovale som er 25 cm. Det er viktig å ikke bruke for store hevekurver for den mengden deig du baker av, for da sklir deigen mer utover, og vi vil jo helst ha litt høyere brød. Dryss ett lag med rismel i hevekurven, og på deigen før den skal oppi kurven. Da slipper du at deigen sitter fast i kurva. Du kan ha ett kjøkkenhåndkle oppi kurva, eller kjøpe trekk som passer til kurvene. Jeg liker aller best de tynne trekkene i jersey. De sitter godt i kurven, og du trenger lite mel for å få deigen fint ut av kurven etter endt heving.

I nettbutikken selger jeg også hevekurver i tremalm. Disse trekker ut litt av fukten ytterst på brødet, noe som gjør at deigen holder fasongen bedre. De er også ett veldig godt miljøvennlig alternativ siden de er laget av formpresset gran. Jeg har de i flere størrelser og fasonger, og du kan kjøpe en myk og god børste til å bruke når du skal rengjøre formene.

Bakeboller

flere kjøkkenredskaper, f.eks. en kjøkkenvekt og en bolle med lokk

Du kan bake med surdeig i hvilken som helst bolle du har på kjøkkenet ditt. Jeg liker at bollen jeg bruker er stor nok slik at det er enkelt å kna deigen for hånd, og det er praktisk om bollen har lokk slik at det blir enkelt når du bretter deigen, og utfører strekk og brett på deigen.

Surdeigstarter

Du kan lage din egen starter ved å følge denne måten, eller du kan kjøpe deg en ferdig starter i nettbutikken min. Dersom du kjøper starter i nettbutikken heller du den over på ett glass, mater den med like deler starter, vann og surdeig. Dersom du skal bake må du vente til rett før den har ”peaket” før du bruker den. Dvs at starteren når sitt høyeste punkt før den synker igjen, og da har den mest sannsynlig doblet eller triplet størrelsen sin. Etterhvert som du har bakt endel finner du ut hvor lang tid din starter tar for surdeigen å bli bakeklar. Det er avhengig av temperatur, og hvor aktiv starteren din er, og kan ta både 2,3 og 6 timer. Jeg liker å bruke disse glassene fra Weck med tilhørende lokk på. De er enkle å gjøre rene, og slipper ut/inn passe med luft slik at starteren trives. Dersom du ikke skal bake på en stund putter du starteren i kjøleskapet. Da går den i dvale, men det er bra å mate den med nytt mel og vann 1 gang pr uke. Jeg liker å mate min starter med sammalt Svedjerug og siktet hvete fra Holli mølle. Du kan bake både lyse og grovere brød med samme starter.

Snittekniv

For å lage fint mønster i brødet er det lurt å ha en snittekniv eller ett barberblad. Snitter du dypt, og litt på skrått åpner brødet seg opp og du får ett ”øre” på brødet. Da kontrollerer du hvor brødet skal heve seg. Du kan også snitte mønster som ikke går så dypt for å lage fine mønster i brødet, men det er ofte lurt å lage ett dypere kutt ved siden av mønsteret slik at det ikke sprekker opp i selve mønsteret. Surdeigsbrød skal jo se litt rustikke ut da, så sånn sett er jo alt lov her og det smaker jo himmelsk uansett.

Vekt og mål

En god digital vekt er smart å ha. Da får du helt nøyaktig mengde ingredienser, og kan evt endre hydrasjon ol. etterhvert som du blir kjent med deigen. Jeg bruker også måleskjeer når jeg skal måle opp salt. En måleskje på 7,5 ml rommer 10 gram salt. Da blir det enkelt å tilsette saltet i prosessen.

Deigskrape

gul deigskraper

Når man former deigen, eller deler den i emner er en deigskrape god å ha. Jeg bruker en myk i plast når jeg jobber med deigen i bollen, og en litt kraftigere med rett kant i enten plast eller metall til å forme deigen med i slutten av bakeprosessen.

BAKEARK

Silikon bakeark som kan brukes om og o igjen. Tørk av med en fuktig klut. Bakearket kan klippes til i ønsket størrelse. Dersom du steker brød i gryte kan du klippe til en rund del med to hanker så blir det enkelt å løfte brødet oppi gryta når det skal stekes. Jeg klipper til en kvadrat og ett rektangel av ett bakeark. Da har jeg ett til bruk på runde former og ett til ovale former.

Legg igjen en kommentar