You are currently viewing Når skal man mate en surdeigsstarter?

Når skal man mate en surdeigsstarter?

Det kan føles overveldende å finne ut når, og hvordan man skal ta vare på en surdeigsstarter. Jeg skal gi dere mine tips, og etter hvert som du blir kjent med din starter, og vet hvor lang tid den bruker på å doble/tredoble seg, hvilken temperatur du har inne og når du helst baker vil puslespillbrikkene falle på plass og ting går av seg selv. Har du ikke surdeigsstarter kan du få kjøpt det her.

Mating av starter:

For at starteren skal være i god form trenger den jevnlig «mat» i form av vann og mel. Starteren jeg baker med inneholder like deler vann og mel. Jeg mater den med siktet hvetemel og siktet rug- begge fra Holli Mølle. Jeg liker å mate starteren en gang pr uke, men dersom jeg vet jeg skal på ferie kan den fint klare seg flere uker uten mat. Når jeg mater den opp veier jeg det som er igjen i glasset og legger til like mengder vann og mel. Er det 30 gr starter i glasset mater jeg opp med 30 gr kaldt vann + 15 gr siktet hvete + 15 gr siktet rug. Rører sammen og lar starteren stå på benken til den har nådd sitt høyeste nivå og startet å synke sammen igjen. Nå liker jeg å ta den over i ett nytt rent glass og deretter settes den inn i kjøleskapet.

Mating av starter til baking:

Når du ønsker å bake dagen etter kan det være greit å mate starteren på kvelden før du legger deg. Jeg mater min starter med 1 del starter + 5 deler kaldt vann + 5 deler mel. Da er den bakeklar ca 10 -11 timer etter. Dvs du kan starte autolyse 8-9 timer etter du har matet starteren. Du tilsetter starteren i deigen når den har «peket», dvs nådd sitt høyeste punkt rett før den synker sammen.

Dersom du vil bake samme dag kan du mate starteren med like deler starter + lunka vann + mel. Da kan du starte med autolyse ca 2 timer etter du matet starteren din, og starteren vil være bakeklar etter ca 3-4 timer. Dersom det går for sent kan du sette starteren ett sted det er varmere.

Legg igjen en kommentar