Når vi brygger øl får vi mange kg mesk (mask) til overs. Mesk er bløtlagt malt fra ølbryggingen. Deigen er 840 gr, og oppskriften passer i oval hevekurv på 23 cm, eller rund hevekurv på 18,5 cm. Dette brødet er virkelig saftig.
- 90 gr starter, matet og klar til bruk
- 60 gr svedjerug
- 365 gr vårhvete
- 325 gr vann
- 9 gr salt
- 85 gr mesk (ikke tørket)
- Bland mel og lunket vann 1,5-2 timer før starteren har doblet/triplet seg og nådd sitt høyeste punkt. Du rører kun sammen med hendene i en bakebolle og setter på lokk.
- Rør inn starteren i deigen for hånd og la stå 30 minutt .
- Knepp inn salt i deigen med en fuktig hånd, rør deretter deigen for hånd slik at alt er blandet og la stå 30 minutt.
- Utfør en laminering. Fukt kjøkkenbenken og hendene dine, og legg deigen oppå benken. Dra deigen ut så tynn du klarer uten at den revner. Dryss mesken etter brygging oppå deigen, og brett den sammen. Legg deigen over i en glassform med lokk. La stå i 30 minutter.
- Løft deigen opp og brett den under seg selv helt til hele deigen er løftet og brettet under seg selv. Dette kalles coil fold og du gjør det samme 3-4 ganger med 30 minutters mellomrom til du kjenner at deigen er blitt sterkere.
- Legg deigen over på lett melet benk og form den med en deigskrape til en rund og stram ball. La den hvile i 15-20 minutter. Gjør klar hevekurv med hevetrekk og litt rismel oppi.
- Utfør en siste brett. Snu deigen rundt og strekk hjørnene inn mot midten, gjerne som en konvolutt. Forsøk å stramme deigen sammen på best mulig måte, og rull den deretter sammem til en pølse. Legg den i en hevekurv med skjøten opp. Stram deigen sammen en siste gang før du drysser over mel og dekker den med en plasthette.
- La deigen heve 45 minutter før du setter den på kjøl over natten.
- Plassér en støpejernsgryte med lokk på en rist inni stekeovnen, og sett ovnen på 250 grader i 40 minutter.
- Hvelv brødet over på ett bakepapir, børst vekk overflødig mel, og snitt ønsket mønster på brødet med en snittekniv.
- Ta gryta ut av ovnen, løft brødet med bakepapiret oppi gryta og sett på lokket. ha gjerne en isbit under bakepapiret, oppi gryta. Brødet skal stekes på 250 grader med lokk i 25 minutt, ta deretter bort lokket og 6-10 minutt.
- Avskjøl brødet på rist, og la brødet hvile minst en time før du skjærer i det
Oppskrift i prosent:
- 20% starter
- 14% svedjerug
- 86% vårhvete
- 78% vann2% salt
- 20% mesk (denne regnes ikke inn i melmengde da den lamineres inn.)