You are currently viewing «Melkebrød»

«Melkebrød»

For å få en rundere smak på brødet kan man bytte deler av vannet ut med melk. Det har jeg gjort her, og resultatet er ett luftig, saftig og mykt brød med chrunchy skorpe. Du kan fint blande inn grovere mel, og/eller frø om du ønsker. Deigen veier 840 gr og passer fint i en rund hevekurv på 18,5 cm.

 • 90 gr starter, matet og klar til bruk.
 • 410 gr sterkt lyst mel, f.eks manitoba og vårhvete.
 • 155 gr kjøleskapskald melk
 • 155 gr varmt vann
 • 8 gr salt
 1. Bland mel, vann og melk 1,5-2 timer før starteren har doblet/triplet seg og nådd sitt høyeste punkt. Du rører kun sammen med hendene i en bakebolle og setter på lokk.
 2. Rør inn starteren i deigen for hånd og la stå 30 minutt .
 3. Knepp inn salt i deigen med en fuktig hånd, rør deretter deigen for hånd slik at alt er blandet og la stå 30 minutt.
 4. Utfør en laminering. Fukt kjøkkenbenken og hendene dine, og legg deigen oppå benken. Dra deigen ut så tynn du klarer uten at den revner. Dryss mesken etter brygging oppå deigen, og brett den sammen. Legg deigen over i en glassform med lokk. La stå i 30 minutter.
 5. Løft deigen opp og brett den under seg selv helt til hele deigen er løftet og brettet under seg selv. Dette kalles coil fold og du gjør det samme 3 ganger med 30 minutters mellomrom til du kjenner at deigen er blitt sterkere.
 6. Legg deigen over på lett melet benk og form den med en deigskrape til en rund og stram ball. La den hvile i 15-20 minutter. Gjør klar hevekurv med hevetrekk og litt rismel oppi.
 7. Utfør en siste brett. Snu deigen rundt og strekk hjørnene inn mot midten, gjerne som en konvolutt. Forsøk å stramme deigen sammen på best mulig måte, og rull den deretter sammem til en pølse. Legg den i en hevekurv med skjøten opp. Stram deigen sammen en siste gang før du drysser over mel og dekker den med en plasthette.
 8. La deigen heve 60 minutter før du setter den på kjøl over natten.
 9. Plassér en støpejernsgryte med lokk på en rist inni stekeovnen, og sett ovnen på 250 grader i 40 minutter.
 10. Hvelv brødet over på ett bakepapir, børst vekk overflødig mel, og snitt ønsket mønster på brødet med en snittekniv.
 11. Ta gryta ut av ovnen, løft brødet med bakepapiret oppi gryta og sett på lokket. ha gjerne en isbit under bakepapiret, oppi gryta. Brødet skal stekes på 250 grader med lokk i 25 minutt, ta deretter bort lokket og 6-10 minutt.
 12. Avskjøl brødet på rist, og la brødet hvile minst en time før du skjærer i det

Oppskrift i prosent:

 • 20 % starter
 • 100% siktet hvetemel
 • 39% kjøleskapskald melk
 • 39% varmt vann
 • 2% salt

Legg igjen en kommentar