You are currently viewing Hvordan lage en surdeigsstarter?

Hvordan lage en surdeigsstarter?

Jeg bruker økologisk mel når jeg baker, men du kan fint bruke det du har hjemme. Jeg liker å mate med 50/50 siktet hvetemel og siktet rug. Dersom du ikke skal bruke starteren din på en stund setter du den i kjøleskap, og mater den opp 2 ganger før du skal bruke den. Starteren bør mates en gang pr uke, men overlever fint å stå to uker også om du glemmer det en gang. Ikke bruk starteren til å bake med før den er moden, dvs når den er nær ved å ha peaket, som vil si at den har doblet eller triplet seg så mye den klarer før den begynner å synke sammen igjen.  Starteren blir sterkere jo oftere den mates, og til eldre den blir.

Dag 1:

Finn frem ett glass som tar ca 5 dl. Bland sammen 10 gr siktet rug + 10 gr siktet hvetemel + 20 gr lunkent vann. Rør godt sammen og sett på lokk som ikke er tett. La starteren stå i romtemperatur.

Dag 2:

Tilsett 20 gr siktet rug + 20 gr siktet hvetemel + 40 gr lunkent vann. Rør godt sammen og sett på lokk som ikke er tett. La starteren stå i romtemperatur.

Dag 3:

Nå ser du kanskje noen bobler på overflaten av starteren. Finn frem ett nytt glass, og hell over 20 gr av starteren+ 10 gr siktet rug + 10 gr siktet hvetemel + 20 gr lunkent vann. Rør godt sammen og sett på lokk som ikke er tett. La starteren stå i romtemperatur. 

Det du ikke bruker av starteren kalles discard og det kan du bruke i f.eks en vaffelkakerøre, eller du kan lage knekkebrød av det. Du kan oppbevare discard i en boks i kjøleskapet, og bake når du har samlet nok og har tid.

Dag 4:

Du ser litt bobler. Hell 30 gr starter over på ett nytt glass + 15 gr siktet rug+ 15 gr siktet hvetemel + 30 gr vann. Rør godt sammen og sett på lokk som ikke er tett. La starteren stå i romtemperatur.

Dag 5:

Nå bobler det enda mer i glasset. Bland inn 15 gr siktet rug+ 15 gr siktet hvetemel + 30 gr vann. Rør godt sammen og sett på lokk som ikke er tett. La starteren stå i romtemperatur.

Dag 6:

Nå er starteren ferdig, men du bør fortsette å mate den noen dager til for å styrke den, enten en eller helst to ganger daglig. Du kan mate den ved å bruke like deler starter + mel+ vann, og det du ikke bruker blir discard. Da er forholdet 1:1:1. Når du baker kan du finne ut hvor lang tid starteren tar for å nå ”peak” punktet sitt, og mate starteren slik at det passer inn i ditt tidsskjema 1:2:2, 1:5:5 osv. Dersom du mater starteren 1:5:5 pleier en sterk starter å være bakeklar 10-12 timer etter i romtemperatur på 22-23 grader. Da kan du mate starteren på kvelden og starte bakingen på morgenen etter.

Discard

Dersom du blander til mer starter enn du trenger til å bake med kaller vi dette for discard. Da kan du samle discard i en boks i kjøleskapet en liten uke og f.eks  blande den inn i din vanlige vaffelrøre eller pannekakerøre. Discard er jo surdeig, og du gir da magen din masse gode melkesyrebakterier som gjør godt for fordøyelsen din.

Surdeigsstarter du kjøper i nettbutikken min (NB! Gjelder kun for ordre som hentes på Tau):

Straks du får starteren hjem heller du den over på ett glass. Starteren er ca 50 gr og du mater den da med 25 gr siktet rug, 25 gr siktet hvetemel og 50 gr lunkent vann.. Rør godt sammen og sett på lokk som ikke er tett. La starteren stå i romtemperatur, den er klar til å bakes av rett før den når sitt høyeste punkt, og har doblet eller tredoblet seg. Dersom du ikke skal bake setter du den i kjøleskapet når den har nådd sitt høyeste punkt og minimum  doblet seg.

Legg igjen en kommentar