You are currently viewing «Hverdagsbrød»

«Hverdagsbrød»

Deigen passer i en trekantet hevekurv. Deigemnet veier 1000 gr. Du kan skalere ned oppskriften om du vil bruke en mindre hevekurv.

 • 110 gr starter matet og klar til bruk
 • 125 gr sammalt mel (Gjerne emmer, einkorn, svedjerug eller lignende)
 • 370 gr siktet hvetemel.
 • 385 gr vann
 • 10 gr salt
 1. Bland mel og  lunket vann 1,5- 2 timer før starteren har doblet/triplet seg og nådd sitt høyeste punkt. Du rører kun sammen med hendene i en bakebolle og setter på lokk.
 2. Rør inn starteren i deigen for hånd og la stå 30 minutt .
 3. Knepp inn salt i deigen med en fuktig hånd, rør deretter deigen for hånd slik at alt er blandet og la stå 30 minutt.
 4. Utfør en laminering. Fukt kjøkkenbenken og hendene dine, og legg deigen oppå benken. Dra deigen ut så tynn du klarer uten at den revner,og brett den sammen. Legg deigen over i en glassform med lokk. La stå i 30 minutter.
 5. Løft deigen opp og brett den under seg selv helt til hele deigen er løftet og brettet under seg selv. Dette kalles coil fold og du gjør det samme 3-4 ganger med 30 minutters mellomrom til du kjenner at deigen er blitt sterkere.
 6. Legg deigen over på lett melet benk og form den med en deigskrape til en rund og stram ball. La den hvile i 15-20 minutter. Gjør klar hevekurv med trekk og litt rismel oppi.
 7. Utfør en siste brett. Snu deigen rundt og strekk hjørnene inn mot midten, gjerne som en konvolutt. Forsøk å stramme deigen sammen på best mulig måte, og rull den deretter sammem til en pølse. Legg den i en hevekurv med skjøten opp. Stram deigen sammen en siste gang før du drysser over mel og dekker den med en plasthette.
 8. La deigen heve 45 minutter før du setter den på kjøl over natten.
 9. Plassér en støpejernsgryte med lokk på en rist inni stekeovnen, og sett ovnen på 250 grader i 40 minutter.
 10. Hvelv brødet over på ett bakepapir, børst vekk overflødig mel, og snitt ønsket mønster på brødet med en snittekniv.
 11. Ta gryta ut av ovnen, løft brødet med bakepapiret oppi gryta og sett på lokket. ha gjerne en isbit under bakepapiret, oppi gryta. Brødet skal stekes på 250 grader med lokk i 25 minutt, ta deretter bort lokket og 6-10 minutt.
 12. Avskjøl brødet på rist, og la brødet hvile minst en time før du skjærer i det.

Oppskrift i prosent:

 • 20% starter
 • 25% sammalt mel
 • 75% siktet hvetemel
 • 78% vann
 • 2% salt

Legg igjen en kommentar

Dette innlegget har 3 kommenta

 1. Svanhild

  Skal prøve oppskrifta på brødet 🤩Så skal jeg følge brettemetoden din .

  1. Kristin

   Så kjekt, Svanhild! Gleder meg til å høre hva du syns. Jeg liker også veldig godt den andre oppskriften her inne med linfrø og solsikkefrø.