Deigen passer i en trekantet hevekurv. Deigemnet veier 1000 gr. Du kan skalere ned oppskriften om du vil bruke en mindre hevekurv.
- 110 gr starter matet og klar til bruk
- 125 gr sammalt mel (Gjerne emmer, einkorn, svedjerug eller lignende)
- 370 gr siktet hvetemel.
- 385 gr vann
- 10 gr salt
- Bland mel og lunket vann 1,5- 2 timer før starteren har doblet/triplet seg og nådd sitt høyeste punkt. Du rører kun sammen med hendene i en bakebolle og setter på lokk.
- Rør inn starteren i deigen for hånd og la stå 30 minutt .
- Knepp inn salt i deigen med en fuktig hånd, rør deretter deigen for hånd slik at alt er blandet og la stå 30 minutt.
- Utfør en laminering. Fukt kjøkkenbenken og hendene dine, og legg deigen oppå benken. Dra deigen ut så tynn du klarer uten at den revner,og brett den sammen. Legg deigen over i en glassform med lokk. La stå i 30 minutter.
- Løft deigen opp og brett den under seg selv helt til hele deigen er løftet og brettet under seg selv. Dette kalles coil fold og du gjør det samme 3-4 ganger med 30 minutters mellomrom til du kjenner at deigen er blitt sterkere.
- Legg deigen over på lett melet benk og form den med en deigskrape til en rund og stram ball. La den hvile i 15-20 minutter. Gjør klar hevekurv med trekk og litt rismel oppi.
- Utfør en siste brett. Snu deigen rundt og strekk hjørnene inn mot midten, gjerne som en konvolutt. Forsøk å stramme deigen sammen på best mulig måte, og rull den deretter sammem til en pølse. Legg den i en hevekurv med skjøten opp. Stram deigen sammen en siste gang før du drysser over mel og dekker den med en plasthette.
- La deigen heve 45 minutter før du setter den på kjøl over natten.
- Plassér en støpejernsgryte med lokk på en rist inni stekeovnen, og sett ovnen på 250 grader i 40 minutter.
- Hvelv brødet over på ett bakepapir, børst vekk overflødig mel, og snitt ønsket mønster på brødet med en snittekniv.
- Ta gryta ut av ovnen, løft brødet med bakepapiret oppi gryta og sett på lokket. ha gjerne en isbit under bakepapiret, oppi gryta. Brødet skal stekes på 250 grader med lokk i 25 minutt, ta deretter bort lokket og 6-10 minutt.
- Avskjøl brødet på rist, og la brødet hvile minst en time før du skjærer i det.
Oppskrift i prosent:
- 20% starter
- 25% sammalt mel
- 75% siktet hvetemel
- 78% vann
- 2% salt
Skal prøve oppskrifta på brødet 🤩Så skal jeg følge brettemetoden din .
Så kjekt, Svanhild! Gleder meg til å høre hva du syns. Jeg liker også veldig godt den andre oppskriften her inne med linfrø og solsikkefrø.
Må prøves 😍