Deigen passer i rund hevekurv med diameter på 18,5 cm. Deigemnet veier 840 gr.
- 90 gr starter matet og klar til bruk
- 405 gr siktet hvetemel
- 310 gr vann
- 8 gr salt
- 25 gr ristet solsikkefrø
- 25 gr skoldet og avrent linfrø + 1 ts sirup
- Skold linfrø i kokende vann, la de renne av seg i en sil, og bland inn sirup når de har rent godt av seg. Rist solsikkefrø lett i en tørr panne.
- Bland mel og lunket vann 1,5-2 timer før starteren har doblet/triplet seg og nådd sitt høyeste punkt. Du rører kun sammen med hendene i en bakebolle og setter på lokk.
- Rør inn starteren i deigen for hånd og la stå 30 minutt .
- Knepp inn salt i deigen med en fuktig hånd, rør deretter deigen for hånd slik at alt er blandet og la stå 30 minutt.
- Utfør en laminering. Fukt kjøkkenbenken og hendene dine, og legg deigen oppå benken. Dra deigen ut så tynn du klarer uten at den revner. Smør linfrø og solsikkefrø oppå deigen, og brett den sammen. Legg deigen over i en glassform med lokk. La stå i 30 minutter.
- Løft deigen opp og brett den under seg selv helt til hele deigen er løftet og brettet under seg selv. Dette kalles coil fold og du gjør det samme 3-4 ganger med 30 minutters mellomrom til du kjenner at deigen er blitt sterkere.
- Legg deigen over på lett melet benk og form den med en deigskrape til en rund og stram ball. La den hvile i 15-20 minutter. Gjør klar hevekurv med hevetrekk og litt rismel oppi.
- Utfør en siste brett. Snu deigen rundt og strekk hjørnene inn mot midten, gjerne som en konvolutt. Forsøk å stramme deigen sammen på best mulig måte, og rull den deretter sammem til en pølse. Legg den i en hevekurv med skjøten opp. Stram deigen sammen en siste gang før du drysser over mel og dekker den med en plasthette.
- La deigen heve 45 minutter før du setter den på kjøl over natten.
- Plassér en støpejernsgryte med lokk på en rist inni stekeovnen, og sett ovnen på 250 grader i 40 minutter.
- Hvelv brødet over på ett bakepapir, børst vekk overflødig mel, og snitt ønsket mønster på brødet med en snittekniv.
- Ta gryta ut av ovnen, løft brødet med bakepapiret oppi gryta og sett på lokket. ha gjerne en isbit under bakepapiret, oppi gryta. Brødet skal stekes på 250 grader med lokk i 25 minutt, ta deretter bort lokket og 6-10 minutt.
- Avskjøl brødet på rist, og la brødet hvile minst en time før du skjærer i det.
Oppskrift i prosent:
- 20% starter
- 100% mel
- 78% vann
- 2% salt
- 6% solsikkefrø
- 6% linfrø
- 1,5% sirup